Makale Yayınları

Yeni Türk Ticaret Kanunu’yla Parlayan Meslek: Mali Müşavirlik

  • 30 Ekim 2011
  • Ekonomist dergisinde yayınlanan yazımız.
Değişimin zamanı geldi. Köhnemiş ne varsa bakış açımızı, alışkanlıklarımızı tutumumuzu,eski olana dair ne varsa şimdi değiştirmenin zamanı, değişimin zamanı geldi. Kadim bilgilerin işaret ettiği çağa girdik, büyük bir çağ değişimi başladı. 2000 li yıllardan itibaren dünya şimdi farklı bir dünya, ve artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak...

Değişim ve dönüşümün gözlemini hayatın her alanında yapabiliyoruz. Hayatının 5-10 Yıl önceki bir periyoduna bakan herkes bunu fark edebilir. Bu değişim ve dönüşümün izlerini, bütün dünyada meydana gelen kitlesel çaptaki değişikliklere bakarak da görebiliriz.Arap baharı derken, halkının memnuniyetsizliğini hiç ummadığımız israilden gelen Sağlık ,Eğitim ve Ekonomik nedenlerle yükselen kitlesel protesto sesleri, Avrupadaki ekonomik kriz, batmakta olan ekonomiler, A.B.D nin finans merkezi ve Kapitalizmin kalbi Wall Street’te ki Başlıca nedeni gelir adaletsizliği olan eylemler …Türkiyede her şey yolunda gibi, diyelimki her şey tıkırında bütçe açığı kontrol altında vs. peki ya yarın ne olacak? Globalleşme sınırları ortadan kaldırmıştır, görünen o ki, yarın devlet millet yapıları da önemini yitirecek ekonomik birlikteliklerin oluşturulduğu günler gelecektir. Mevzunun ekonomi olması en önemli değişim ticaret hayatında gözlemleneceğine işaret etmekte. Üretim ve tüketim alışkanlıklarımızla birlikte, Organizasyonların yapısı ve şeklide değişecek. Değişimleri dünyanın değişimlerine parelel olan ekonomiler güçlü ekonomiler olacak, fırsatlar çıktığında hazırlıklı olanlar ‘’şanslı’’lardan sayılacak.

Şimdi yeniden bir şeyleri gözden geçirme vakti, Finansın dünyanın huzur ve refahı için önemli bir katalizör olması, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirleri ve meslek odalarını da değişim ve dönüşümün en önemli parçalarından biri yapıyor. Meslek mensupları sınırsız dünyanın uluslar arası oyuncuları olacaklar. Şirketlerin,küçük büyük tüm organizasyonların mali yapılarının sağlam olması onların Muhasebe ve Finans bilgisinin derinliği ile alakalandırılabilir. Bilgi çağında artık bilgi kirliliği de artmıştır; bilgilerin anlaşılıp hazmedildikten sonra, servis edilip sunulması önem arz etmektedir, bu, oluşabilecek finansal krizlerde ekonominin iyi okunmasını, krizlerin engellenmesini veya hafif atlatılması sağlayabilecektir. Bu değişim sürecinde meslek mensuplarımız adeta bir devlet memuru gibi görev yapmakta, beyanname kabul etmekte , BA-BS Formu denen çalışmayla denetime yardımcı olmaktalar. Özlenen tablo odur ki, Meslek mensuplarına yüklenen angaryaların hafifletilmesi, vergi idaresi , vergi mükellefleri ve organizasyonların onlardan daha proaktif , bilgisel ve entelektüel bir yararlanma sürecine girmesidir.

Kanun ve mevzuatlardaki son değişiklikler ise meslek mensuplarından özellikle denetim alanında çok yararlanılacağına ve hatta bu sürecin bir parçası olacaklarına işaret etmekte. Vergi kanunlarından , Sermaye Piyasası Kurulu standartlarına, Türk Ticaret kanunundan SGK ve İş hukuku konularına kadar, konusuna hakim bir meslek mensubu hem müteşebbisin hemde vergi idaresinin bir başka ifade ile gören gözü ve tutan eli olacaktır.

Geleceğin parlayan mesleklerinden Mali müşavirliğe ve işinin ehli mali müşavirlere artık eskisinden daha fazla ihtiyaç olacak. Yeni düzenlenen Türk Ticaret Kanunu 2012 Yılında yürürlüğe girdiğinde her şey çok farklı olacak.

Mahir NAZLIER
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

sgk danışmanlığı ankara

sgk teşvikleri ankara

bordrolama ankara

sosyal güvenlik danışmanlığı ankara
yatırım teşvik belgesi ankara
iş kanunu danışmanlığı ankara