Makale Yayınları

Metni sesli dinle.

YILLIK ÜCRETLİ İZİNLERİN PÜF NOKTALARI.

  • 27 Aralık 2022

Yaşamda 3 yatırım değerlidir , bunlar eğitime, sağlığa ve Seyahate yapılanlardır. Yıllık izinler se bu 3 önemli yatırımın kapısını oluşturuyor.

Ücretli izin yönetmeliğine göre işçi hak ettiği yıllık ücretli izni kullanmak istediğinde en az 1 ay önce işverene yazılı talepte bulunmalıdır.

Yıllık ücretli izni hak etmek için işyerinde en az 1 yıl çalışmış olma koşulu var. Öte yandan çalışılmayan günlerin çakışması durumu söz konusu olduğunda,

işveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri ile feshi ihbar süreleri içindeki iş arama zamanları, yıllık izne mahsup edilemez.

İşçinin raporlu olduğu süreler yıllık izinden düşülemez Ancak 6 ayı Aşan süreler yıllık ücretli izinden düşülebilir,

Çünkü bir Hekim en fazla 10 gün istirahat raporu verebilir kurulun verdiği raporda 6 ayı geçmemek üzere geçerlidir rapor dönemlerinde bu detay ile karşılaşabiliriz.

Yıllık ücretli izne hak kazanma süresinin hesabında aynı işverenin birden fazla işyeri olduğunda bu işyerlerinde çalışılan süreler topluca göz önünde bulundurulur.

İşçi yıllık iznini iş yerinin bulunduğu yerden başka bir yerde geçirme hususu ise diğer bir ayrıntıdır, bu kişiye Yolda geçen süreler için toplam 4 güne kadar ücretsiz yol izni verilmelidir.

Faydası açısından işçinin izni bölünmemelidir, ancak yıllık izin 10 günden aşağı olmamak üzere bölümler halinde kullandırılabilir, ve işçinin talebiyle daha az bir şekilde de kullanılabiliyor.

Geldik kullanılmayan izinlere; Yıllık izinler için herhangi bir zaman aşımı söz konusu değil, iş sözleşmesi devam ettiği sürece kullanılabilir, ancak işçiler hak edip kullanmadıkları izinlere ait ücretleri iş kontratının sona erdiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde işverenden talep edebilirler, burada zaman aşımına dikkat etmek gerekir.

Yıllık ücretli izin yerine ücret talep edenler olabiliyor, esasen yıllık ücretli izin hakkından feragat edilemez ancak bahsettiğimiz gibi bir işten ayrılma durumu olursa o zaman kullanılmamış izin Ücret olarak talep edilebilir.

Yıllık izinlerdeki önemli bir detay da, izin süreleri hesaplanırken iş günü olarak hesaplanır ve bu surelere denk gelen hafta tatili (Pazar günleri ya da başka gün ) ve diğer resmi tatil günleri yıllık izin hesabında dikkate alınmaz ve süreye eklenir.

Bir yıllık çalışma süresini dolduran kısmî süreli çalışan işçinin de yıllık izin hakkı olduğu unutulmamalıdır ve çalışanlara verilecek yıllık ücretli izin süresi hizmet süresi ile hesaplanır,

şöyle ki:

- 1 yıldan 5 yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara 14 günden,

- 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 günden,

- 15 yıl (dahil) ve daha fazla olanlara 26 günden, az izin verilemez , fazlası işverenin tasarrufundadır.

Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.

Bu dünyada insana yakışır bir şekilde yaşamaktan önemli ne olabilir ki? Eğitim, Sağlık ve Tatil dolu günler dilerim.

Mahir NAZLIER
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

sgk danışmanlığı ankara

sgk teşvikleri ankara

bordrolama ankara

sosyal güvenlik danışmanlığı ankara
yatırım teşvik belgesi ankara
iş kanunu danışmanlığı ankara